vrijdag 14 februari 2014

Valentijnsdag 2014


En wat is het vandaag! 14 Februari VALENTIJNSDAG!

Maar waar komt het eigenlijk vandaan? Komt het echt van Cupido vandaan? En wat is het eigenlijk? Dat lees je hier, want wij waren ook wel nieuwsgierig.


Wat is Valentijnsdag?
Valentijnsdag is een dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven met cadeautjes, bloemen, of kaarten. Valentijnsdag wordt gevierd op 14 Februari. Paus Gelasuis I riep in 496 14 februari uit tot de dag van de Heilige Valentijn. En nu wordt het dus Valentijnsdag genoemd.



Historische achtergrond:

Valentijnsdag valt samen met de feestdag van twee christelijke martelaren met de naam Valentinus. De gewoonten die met de dag in verband staan hebben echter niets van doen met het leven van deze heiligen. Er bestaan verschillende heilige martelaren met de naam Sint-Valentijn. Eén was een priester in Rome, een ander was bisschop van Terni. Beiden werden in de 3de eeuw ter dood gebracht. Mogelijk gaat het hier om dezelfde persoon.

Over Sint-Valentijn is geen enkel biografisch gegeven bekend. In de achttiende eeuw werd geopperd dat het Valentijnsfeest op 14 februari is gesteld om de oude Lupercalia, een Romeins (en wellicht nog ouder) vruchtbaarheidsfeest te vervangen. 



Wat een informatie zeg! Nou een ding is zeker; Valentijnsdag komt dus niet van Cupido.  Hoop dat jullie weer wat geleerd hebben. Het was kort maar krachtig.

Vandaag komen er echte 'Valentijns producten' op de site te staan. Wij, Mariska en ik, wensen jullie in ieder geval nog een hele leuke (Valentijns)dag en mogen jullie allemaal wat leuks krijgen van jullie geliefd.

Veel liefss, ons.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten